Stichting Beeld Nescio in Rhenen

gevestigd te Rhenen sinds 18-07-2012

Nescio

Precies honderd jaar geleden publiceerde de Nederlandse schrijver Nescio (pseudoniem voor J.H.F. Grönloh, 1882-1961) de novelle Titaantjes. Hij vertelt dat hij tijdens een bezoek aan Rhenen op het viaduct staat en geniet van het uitzicht over de spoorvallei. De herinnering aan deze grote schrijver, staand op het viaduct, wil de ‘Stichting Beeld Nescio in Rhenen’ op die plaats vereeuwigen in brons.

Nescio werd als schrijver vooral bekend door drie novellen: De uitvreter (1911), Titaantjes (1915) en Dichtertje (1918). Terugkerend thema bij Nescio - en vooral in Titaantjes - is dat ieder mens zich ten koste van zijn idealen aanpast aan de eisen van de maatschappij. Frits Grönloh ervoer deze innerlijke tweestrijd in zijn persoonlijk leven. Hij was directeur van de Holland-Bombay Trading Company, maar tegelijk overtuigd lid van de socialistische arbeiderspartij SDAP. Maar ook in hem had de idealist zich uiteindelijk neergelegd bij de plichten van de samenleving.

Nescio in Rhenen

Dat Nescio in Titaantjes zijn liefde verklaart aan Rhenen is niet de enige reden om een standbeeld van hem op het viaduct te plaatsen. Viaduct en aanpalend NS-station zijn vertrekpunt van twee literaire lange afstandswandelingen. Het Schrijverspad Veluwezoom is een literaire toeristische voettocht van Rhenen naar Dieren. Auteur Bert van Dorsten leidt zijn lezers langs honderd plekken die zijn beschreven door schrijvers uit binnen- en buitenland. In Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren neemt schrijver Wim Huijser zijn lezers mee de Betuwe in. Hij volgt auteurs als Nescio, Jac. P. Thijsse en Jacob van Lennep die reisverslagen maakten tijdens hun lange voetreizen door het Gelders Rivierengebied.